Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης

Η περιοχή του Λουτρακίου αποτελεί μία ενιαία αστική περιοχή με επίκεντρο το Λουτράκι και περιλαμβάνει όλη τη μεγάλη πεδινή περιοχή αστικής εξάπλωσης νότια και ανατολικά του Λουτρακίου μέχρι τον Ισθμό. Η περιοχή των Ισθμίων είναι και αυτή μία προαστιακή περιοχή, με έντονη πληθυσμιακή αύξηση που υποδηλώνει ότι αποτελεί υποδοχέα κατοίκων που επιθυμούν να εγκατασταθούν κοντά σε αστικά κέντρα. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν οι κάτοικοι των Ισθμίων έχουν λειτουργικές σχέσεις με το Λουτράκι, καθώς η Κόρινθος, που είναι μεγαλύτερη πόλη και έλκει κατά συνέπεια και περισσότερους κατοίκους βρίσκεται πιο κοντά χιλιομετρικά σε έναν από τους οικισμούς της περιοχής (οικισμός Κυράς Βρύση), ενώ και οι υπόλοιποι (Ισθμία, Κάβος, Παλαιό Καλαμάκι) χρονικά είναι πιο κοντά στην Κόρινθο παρά στο Λουτράκι, καθώς οι οδικές υποδομές που οδηγούν από την περιοχή των Ισθμίων προς την Κόρινθο είναι καλύτερες. Η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί μία αστική περιοχή που αποτελείται από ένα μικρό συμπαγές αστικό κέντρο και μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή αστικής διάχυσης γύρω από τον οικισμό αυτό.

Δυτικά της περιοχής αστικής εξάπλωσης των Αγίων Θεοδώρων υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της MOTOR OIL, γύρω από τις οποίες υπάρχουν χωροθετημένες αρκετές ακόμα βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η βιομηχανική περιοχή των Αγίων Θεοδώρων εντάσσεται και αυτή στις αστικές περιοχές, καθώς αποτελεί επίκεντρο των δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα.

Η αστική περιοχή εντός του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αποτελείται από δύο μικρούς αστικούς πυρήνες, ένα μεγαλύτερο (πόλη Λουτρακίου) και έναν μικρότερο (πόλη Αγίων Θεοδώρων) και μία πολύ μεγάλη αραιοδομημένη περιοχή ανάμεσα σε αυτούς τους δύο οικισμούς κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Αθηνών – Κορίνθου και του άξονα Λουτράκι – Ισθμός.

Η αστική περιοχή εντός του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αναπτύσσει έντονες λειτουργικές εξαρτήσεις με την πόλη της Κορίνθου και σχηματίζουν ουσιαστικά ένα ενιαίο πολυκεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα με την πόλη της Κορίνθου και τις περιαστικές περιοχές γύρω από αυτή.

Σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες κινητικότητας, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων μόνο το 4,4 % του ενεργά οικονομικού πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, ενώ το 22,3 % με το δευτερογενή τομέα της οικονομίας και το 73,3 % με τον τριτογενή τομέα της οικονομίας. Κατά συνέπεια ο πρωτογενής τομέας επηρεάζει λιγότερο την κινητικότητα στην περιοχή, και σε κάθε περίπτωση δεν την καθορίζει σε βαθμό σημαντικό.

Όλες οι υποδομές κοινωνικής πρόνοιας βρίσκονται στο Λουτράκι. Στους Αγίους Θεοδώρους υπάρχει μόνο ΚΑΠΗ και παιδικός σταθμός. Εντός των ορίων του δήμου δε λειτουργεί νοσοκομείο, παρά μόνο κέντρο υγείας, οπότε όλη η περιοχή είναι λειτουργικά εξαρτημένη από την Κόρινθο για σοβαρά περιστατικά υγείας. Μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν μόνο στην Περαχώρα (Γυμνάσιο), το Λουτράκι (Γυμνάσιο – Λύκειο), τα Ίσθμια (Γυμνάσιο – Λύκειο) και στους Αγίους Θεοδώρους (Γυμνάσιο – Λύκειο), οπότε αυτοί οι τέσσερις οικισμοί αποτελούν πόλους συγκέντρωσης μαθητών από όλους τους οικισμούς του δήμου. Στα Ίσθμια λειτουργεί και η μοναδική μονάδα ειδικής εκπαίδευσης του δήμου για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Για άλλες μορφές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Μουσικό Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο) ο δήμος είναι εξαρτημένος από την πόλη της Κορίνθου. Στα Ίσθμια υπάρχουν και δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, οπότε στα Ίσθμια έλκονται μετακινήσεις από όλη την περιοχή της Κορίνθου.

Εντός του δήμου δεν υπάρχουν ούτε δικαστήρια, οπότε και στον τομέα αυτό το σύνολο του δήμου είναι λειτουργικά εξαρτημένο από την Κόρινθο (Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο) και το Ναύπλιο (Εφετείο). Την κινητικότητα της περιοχής επηρεάζει ωστόσο εκτός από τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και η κίνηση των επισκεπτών, καθώς το Λουτράκι είναι μία τουριστική περιοχή.


Ολοκληρωμένη την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης μπορείτε να βρείτε εδώ

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now